Przepisy

Vertical Menu



 

 


Składniki, dla 4 osób:

3 filiżanki kefiru (lub zsiadłego mleka)
1 filiżanka maślanki
1/2 filiżanki jogurtu naturalnego
2 filiżanki chudego mleka (0,5%)
1 filiżanka zimnej wody (mineralnej bez gazu lub przegotowanej)
2 garście posiekanej sałaty
6 rzodkiewek, pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 szczypiorki wraz z cebulkami, drobno pokrojone
2 łyżki posiekanego koperku
2 średnie ogórki cienko pokrojone (opcjonalnie)
sól

kwasek cytrynowy lub sok z cytryny


Dodatki: 1 kg młodych ziemniaków, masło i koperek do ziemniaków

Wykonanie:

Posiekany szczypiorek i rzodkiewki włożyć do większej miski, posolić i wymieszać. Dodać koperek i ogórka jeśli go używamy. Dodać sałatę, posolić i wymieszać.

Wlać kefir, maślankę, jogurt, mleko i wodę, zamieszać. Dodać ewentualnie więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję chłodnika. Doprawić solą  i kwaskiem  cytrynowym. Trzymać w lodówce do czasu podania.

Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Odcedzić, dodać rozpuszczone masło lub skwarki. Posypać koperkiem.