500 g twarogu półtłustego
2 średnie jajka
trochę ponad pół szklanki maki pszennej - 100 g
2 łyżki masła
pół płaskiej łyżeczki soli
Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w czystej i suchej misce, szklanej lub metalowej.
Porada: Dodatek masła możesz pominąć (lub dać tylko jedną łyżkę), jeśli używasz tłustego twarogu.
Masę serową dokładnie wymieszaj łyżką. Zauważ, że nie jest luźna. Do
miski wsyp trochę ponad pół szklanki mąki pszennej, czyli około 100
gramów mąki oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Całość dokładnie
wymieszaj.
Porada: Bardzo ważne jest to, by nie dawać więcej niż 100 -
130 gramów mąki, ponieważ im więcej dajemy mąki, tym twardsze kluski
wychodzą. Mąkę pszenną można też zamienić na mieszankę mąk
bezglutenowych z gotowych mieszanek lub też stworzyć własną mieszankę (
mąka owsiana + skrobia ziemniaczana + gryczana..) Dajemy wówczas do 150
gramów mąki bezglutenowej. Mąkę z pszenicy orkiszowej oraz mąkę owsianą
można używać bez dodatku innej mąki lub skrobi ziemniaczanej.
Białka ubijaj chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich
dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić
pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę
(przypomina trochę mydlaną pianę z kąpieli w wannie) wyłącz mikser.
Pianę z białek umieść w misce z masą serową i delikatnie wmieszaj
przy pomocy szpatułki. Tak, masa jest lepka i ciężko wyobrazić sobie, by
formować z niej kluski. Nie dokładaj jednak więcej mąki :)
Możesz już przygotować większy garnek z gotującą się, lekko osoloną
wodą. Ustaw małą moc palnika i przykryj garnek przykrywką, by w każdej
chwili móc wrzucić kluski na wrzątek.
Czystą stolnicę lub blat oprósz mąką. Lekko oprósz też mąką talerz,
na który będziesz układać gotowe do gotowania leniwe. Dużą łyżką
nakładaj sobie spore porcje masy serowej na miejsce, w którym
rozprowadzona została warstwa mąki. (Masę podziel np. na trzy części).
Porcję masy serowej lekko oprósz też od góry. Suchymi dłońmi (mogą być
oprószone w mące) zacznij rolować wałek o średnicy około 3 cm. Nożykiem
krój po skosie kluski o podobnej wielkości.
Pierwszą porcję klusek "wrzucaj" do garnka z gotującą się wodą. Woda nie
powinna mocno bulgonić. Ma tylko delikatnie mrugać. Po chwili leniwe
pierogi wypłyną na powierzchnię. Leniwe wyławiaj nie dłużej niż po
minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj
wszystkie serie przygotowanych klusek. Pierogi leniwe warto dobrze
odcedzić po wyłowieniu z wody.