Przepisy

Vertical Menu



Składniki

2 porcje

 

    120 g makaronu mie lub chow mein

    200 g filetu kurczaka (1 sztuka)

    1 łyżka mąki pszennej

    2 łyżki oleju roślinnego

    1 mała cebula

    1/2 małego brokuła

    1 mała czerwona papryka

    1 mała puszka kukurydzy

    1 łyżka sezamu

 

Sos teriyaki

 

    4 łyżki sosu sojowego

    2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki

    2 łyżki wody

    1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego

    1 łyżka drobno startego imbiru

    1 starty ząbek czosnku

    1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć)

Przygotowanie

 

    Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać wodą.

    Filet z kurczka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką.

    W oddzielnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.

    Rozgrzać wok lub głęboką dużą patelnię. Wlać olej i gdy będzie gorący włożyć kurczaka. Obsmażyć na większym ogniu (ok. 2 minuty), następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.

    Dodać pokrojone na małe kawałki różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, ale pozostaną ciągle jędrne. Pod koniec dodać kukurydzę.

    Dodać makaron i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sos i energicznie mieszając chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać lekko uprażonym sezamem.