Przepisy

Vertical Menu


CIAST KRUCHE:
30 dkg mąki (2 czubate szklanki)
15 dkg margaryny
15 dkg cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 całe jajko

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.

BISZKOPT
4 jajka  
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki przennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Ubić całe jajka i dodać resztę

KREM:
1/2 litra wody
20 dkg cukru
2 cukry waniliowe
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki przennej
1 margaryna

Odlać 1/2 szklanki mleka a resztę zagotować, do pozostawionego mleka wsypać obie mąki i wymieszać. Wymieszane mleko z mąką dodawać do gotującego się mleka. Odstawić z ognia i dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Smarować placki gorącą masą.
Na wierzch polać polewę.