Przepisy

Vertical Menu


Składniki:

  • nóżki z kurczaka (całe lub podzielone - u mnie 4 udka i 6 podudzi) 
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • przyprawa do kurczaka
  • 6 szklanek wody (około 1400 g)
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)
  • 1/4 kostki masła (około 65 g)
  •  1/2 łyżki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki Vegety lub Kucharka
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki cukru


Na dno żaroodpornego naczynia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzyj przyprawą i połóż na cebuli. Odstaw.


Do garnka wlej wodę dodaj ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotuj.


Gorącym płynem zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.