Składniki:
- nóżki z kurczaka (całe lub podzielone - u mnie 4 udka i 6 podudzi)
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- przyprawa do kurczaka
- 6 szklanek wody (około 1400 g)
- 10 łyżek ketchupu pikantnego (u mnie 5 łyżek pikantnego Pudliszki i 5 zwykłego Heinz)
- 1/4 kostki masła (około 65 g)
- 1/2 łyżki pieprzu mielonego
- 2 łyżki Vegety lub Kucharka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cukru
Na dno żaroodpornego naczynia wysyp ryż, na nim ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzyj przyprawą i połóż na cebuli. Odstaw.
Do garnka
wlej wodę dodaj ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotuj.
Gorącym
płynem zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę
i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać.