Przepisy

Vertical Menu



Składniki

2 porcje

 

    100 g makaronu pszennego Mie do dań z woka

    1 pojedyncza pierś kurczaka

    1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu

    2 ząbki czosnku (starte)

    2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub z orzeszków ziemnych

    8 szparagów

    6 pieczarek

    3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku

 

Do skropienia: 1 łyżka oleju sezamowego

Sos:

 

    5 łyżek sosu sojowego (jasnego)

    3 łyżki wody

    3 łyżki soku z limonki (lub cytryny) lub octu ryżowego

    3 łyżki cukru

    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cornstarch

 

Przygotowanie

 

    Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.

    Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.

    Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

    W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.

    Dodać ugotowany makaron, dymkę lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamowym.

 

Wskazówki

 

Makaron pszenny można zastąpić makaronem bezglutenowym np. ryżowym.