Przepisy

Vertical Menu


SKŁADNIKI:


Ciasto

jajko 3 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
olej 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 4 łyżki

Krem

śmietana kremówka 300 mililitrów
serek mascarpone 250 gramów
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 1 opakowanie
banan 4 sztuki
czekolada gorzka 100 gramów starta na tarce

sok z cytryny

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, na przemian dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, oraz wlewamy olej połączony z mlekiem.

Rozgrzewamy piekarnik do 170st.C. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 25 cm, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 min. Dokładnie wystudzamy, odkrawamy wierzch i wydrążamy. Usunięte ciasto dokładnie kruszymy.


Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i delikatnie mieszamy z mascarpone. Dodajemy też wiórki czekolady. Na spód ciasta układamy banany skropione sokiem z cytryny, następnie cały krem formując stożek i obsypujemy pokruszonym ciastem.