Ciasto:
1 kostka masła/ może być Kasia
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
2 łużeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i włożyć na blachę wraz z bokami
Masa:
1 Kg sera tłostego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
2 jajka
5 żółtek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Cukier,
cukier waniliowy, 2 jajka, żółtka ucieramy. Dodać olej, ser mielony,
budyń, mleko i mieszamy dokładnie. Masę wylać na ciasto i piec około 35
minut( ja piekłam 50 minut)
Wystawić ciasto, ubić białko i
pianę polać po serniku i ponownie piec około 15 minut aż białko się
delikatnie zarumieni(złoty kolor) Sernik najlepiej kroić następnego
dnia.
Nie przerażać się że masa jest bardzo rzadka.