Składniki:
25g drożdży
500g mąki przennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 Łużeczki cukru
220 ml wody ciepłej
sos do pizzy:
200 ml passaty
1 łyżeczka bazylii
Szczypta soli
szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz oliwę.
Do szklanki wkruszmy drożdże, cukier i zalewamy wodą tak aby przykryła drożdże nastepnie mieszamy do momętu powstania jednolitej cieczy.
Rozpiszczone drożdże razem z 220 ml wody dodajemy do mąki.
Wyrabiamy ciasto najpierw opuszkami palców zasypując mokre składniki mąką która pozostała na bokach.
Po powstaniu zwartej strukyury ciasta wyrzucamy je na blat i zagniatamy aż ciasto bedzie sprężyste i bedzie odchodziło od dłoni.
Miskę smarujemy oliwą i wkładamy kulę ciasta do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1 godziny.
Na blat wysypujemy garść mąki i wykładamy na nią ciasto i rozciągamy je tak aby powstał krztałt pizzy.
Mieszamy wszystkie składniki sosu i nakładamy go na ciasto.
Układamy ulubione składniki na sos i posypujemy startym żółtym serem
Piekarnik rozgrzewamy do 250 st.C, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 10-15 min.