Składniki:
2 litry mleka 3,2%
2 śmietany 400 ml 18%
6 jaj
1 szklanka cukry pudru
1½ kostki masła
1 cukier waniliowy
Kakao
3-4 paczek herbatników
Śmietanę mieszamy z jajkami
Wlewamy śmietanę z jajkami do gotującego mleka i mieszamy drewnianą łyżką od spodu aż powstanie serek z wyraźnie oddzieloną serwantką
Odcedzamy serek przez gazę lub drobne sito
Ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Do utartej masy dodajemy ser i mieszamy do powstania jednolitej masy
Oddzielamy 1/3 części masy i dodajemy ok. 2 łyżki kakao. Ucieramy do powstania jednolitej masy
Masę bez kakao układamy na folię aluminiową
Następnie na masę układamy herbatniki
Na herbatniki układamy ciemną masę i formujemy ją w lekki stożek
Następnie chwytając delikatnie od spodu formujemy kształt domka
Zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na 1 godzinę do zimnego miejsca
Po schłodzeniu rozwijamy domek i polewamy polewą