Przepisy

Vertical Menu



 

Ciasto:
300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany – 22 %
szczypta soli

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
3 białka
100 g rodzynek
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystkie składniki nożem, następnie wyrabiamy rękami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, a następnie z 2/3 ciasta wałkujemy placek, którym wylepiamy formę lub tortownicę. Ciasto pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obieramy i szatkujemy, krótko dusimy pod przykryciem z cukrem,cynamonem i paroma łyżkami wody. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i osączamy, łączymy z jabłkami, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając do niej podczas ubijania cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pianę rozkładamy na jabłkach, posypujemy resztą ciasta utartego na grubej tarce. Pieczemy szarlotkę 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.