500 g marchewki
4 jajka
50 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki musztardy
300 g serka do smarowania z czosmkiem
1/2 pęczka szczypiorku
Suszone pomidory
pieprz
sól
Sposób przygotowania przepisu:
1.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, pieprz i sól
do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do
schłodzenia.
2. Dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.
3. Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.
4. Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.
5. Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.
6. Serek wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.
7. Rozsypać posiekany szcypior i rozłożyć pokrojone suszone pomidory
8. Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.