Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (w przyszłości dam ok 300 g, bo jak dla mnie było za dużo mięsa w sałatce)
- 1 czerwona cebula
- 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół główki sałaty
- 3 pomidory
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 200 g sera żółtego (dałam 100 g)
- paczka chipsów tortilla
- pieprz, sól
Cebulę drobno posiekaj. Mięso mielone usmaż. W połowie smażenia dodaj cebulę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i smaż do czasu aż cała woda odparuje.
W przezroczystej misce układaj warstwy. Sałatę porwaną na kawałki, na nią pokrojony w kostkę pomidor i usmażone mięso.
Na mięsie ułóż kolejno warstwy pieczarek, kukurydzy i fasoli.
Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszany jogurt wylej na fasolę, posyp startym serem. Na około powtykaj całe chipsy, a wierzch posyp pokruszonymi.