Przepisy

Vertical Menu



Składniki:

500ml  jogurtu naturalnego
500ml jogurtu wiśniowego
500ml jogurtu truskawkowego
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
około ½ kg truskawek

Przygotowuję galaretki, każdą w oddzielnym naczyniu pamiętając, aby rozpuścić je w mniejszej ilości wody niż w podanym na opakowaniu przepisie. Ja na każdą galaretkę szykuję  ½  szklanki wody. Myję truskawki, osuszam, odcinam szypułki i kroję je na pół.

Po wystygnięciu galaretek  łączę jogurt wiśniowy z galaretką wiśniową, jogurt naturalny z galaretką agrestową a jogurt truskawkowy z galaretką truskawkową. Na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą wylewam jogurt z galaretką wiśniową i wstawiam do lodówki lub dla szybszego ścięcia na chwilkę do zamrażalnika. Następnie tak samo postępuję z jogurtem z galaretką agrestową. Po ścięciu się kolejnej warstwy wylewam jogurt z galaretką truskawkową i od razu układam kawałki truskawek. Wkładam do lodówki. Gdy jogurt truskawkowy się zetnie wszystko zalewam kolejną galaretką truskawkową.

Bardzo lekki i smaczny torcik na lato.