Składniki
— 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti— 2 łyżki oliwy z oliwek
— 500 g dobrej mielonej wołowiny
— 150 g płatków owsianych
— 2 jajka
— 2 szalotki
— 300 ml bulionu warzywnego
— 600 ml mleka kokosowego z puszki
— ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
— 1 łyżka suszonej natki pietruszki
— 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
— sól
— pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. W salaterce wymieszaj mięso
mielone, płatki owsiane, jajka, sól, pieprz i drobno
posiekane
szalotki. Na dużej, głębokiej patelni
rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Z masy uformuj klopsy
i smaż je na patelni z obu stron. Uważaj, żeby się nie
przypaliły ani nie zostały surowe w środku. Po około
15 minutach zalej je bulionem warzywnym, przykryj pokrywką
i duś przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe,
wymieszaj, przykryj i duś przez kolejne 10 minut.
Do sosu dodaj gałkę muszkatołową i pietruszkę. Dopraw
do smaku solą i pieprzem. W niewielkim naczyniu
wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą i stale
mieszając, wlej na patelnię. Zdejmij z ognia, klopsy
podawaj z ugotowanym makaronem.