Przepisy

Vertical Menu




Składniki

— 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
— 2 łyżki oliwy z oliwek
— 500 g dobrej mielonej wołowiny
— 150 g płatków owsianych
— 2 jajka
— 2 szalotki
— 300 ml bulionu warzywnego
— 600 ml mleka kokosowego z puszki
— ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
— 1 łyżka suszonej natki pietruszki
— 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
— sól
— pieprz


Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W salaterce wymieszaj mięso mielone, płatki owsiane, jajka, sól, pieprz i drobno posiekane szalotki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Z masy uformuj klopsy i smaż je na patelni z obu stron. Uważaj, żeby się nie przypaliły ani nie zostały surowe w środku. Po około 15 minutach zalej je bulionem warzywnym, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, przykryj i duś przez kolejne 10 minut. Do sosu dodaj gałkę muszkatołową i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W niewielkim naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą i stale mieszając, wlej na patelnię. Zdejmij z ognia, klopsy podawaj z ugotowanym makaronem.