Przepisy

Vertical Menu


Składniki

2 porcje

 

    1 łyżka oliwy

    1 łyżka masła

    1 pojedyncza pierś kurczaka

    40 g szynki parmeńskiej/serrano/suszonej

    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

    2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów*

    150 g pomidorków koktajlowych

    bazylia

    100 g makaronu

 

Przygotowanie

 

    Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je na podobną grubość. Nastawić makaron na gotowanie.

    Mięso doprawić solą, pieprzem i zawinąć w szynkę. Rozgrzać patelnię, włożyć oliwę i masło, ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor (ok. 2 minuty), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

    Filety znów przewrócić, wlać śmietankę wymieszaną z pesto i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, zagotować. Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu).

    Posypać bazylią i podawać z makaronem.

 

Wskazówki

* gotowego lub własnego ze zmiksowanych składników: 1 cm kawałek parmezanu, 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, kilka liści bazylii, 1 łyżka orzeszków pinii