1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
esencja cytrynowa (kilka kropel)
4 żółtka, 3 białka
1 kg kwaśnych jabłek
15 dkg orzechów włoskich
10 dkg migdałów
10 dkg rodzynek
biszkopty
galaretka cytrynowa
Masło, margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz zapach utrzeć na jednolitą masę. Pojedynczo dodawać żółtka. Ubić pianę. Obrać
i zetrzeć na tarce jabłka. Wymieszać ubite białka z kremem. Jabłka
odcisnąć na sitku i stopniowo dodawać mieszając. Dodać bakalie.
Tortownicę
wysmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę biszkoptów( nasączyć je). Na
biszkopty ułożyć masę uciskając, odstawić do lodówki na pół godziny.
potem wlać na wierzch galaretkę i ostudzić