Przepisy

Vertical Menu



1.    PLACEK
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
10 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
Zamiast piec ciasto makowe można na spód położyć biszkopt

2.     MASA
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg. cukru
1½ kubka masła roślinnego

3.    GALARETKA
1 litrowy słoik wiśni w zalewie
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki żelatyny

4.    PIANKA
500 ml. Śmietany 36% ( w kartonie )
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
1.    Białka ubijamy dodając cukier , mąkę , mak i powoli wlewamy ostudzoną margarynę. Pieczemy 30 minut w 180 ºC.
2.    W 1 szklance mleka miksujemy obie mąki i cukier . Resztę mleka gotujemy i wlewamy budyń. Masło ucieramy i dodajemy po trochu wystudzony budyń
3.    Gotujemy 2 szklanki zalewy z wiśni i rozpuszczamy w tej zalewie galaretki i żelatynę. Mieszamy z połową wiśni . Odstawiamy aż  zastygnie( zrobić wcześniej żeby zdążyła się stężeć )
4.    Galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem . Wlewamy tężejącą galaretkę i dodajemy resztę wiśni

Placek nasączamy smarując połowę masy. Wylewamy tężejącą galaretkę , smarujemy masą i przykrywamy pianką